FULL HD OVER COAX
Acum 3 ani, nu credeam ca sistemele analogice vor mai avea suflu sa intre in competitia rezolutiei, impotriva sistemelor de supraveghere video IP, care inovau, treceau granita de 5MP, codarea se schimba pentru a ocupa mai putin spatiu pentru rezolutii din ce in ce mai mari.
Sistemele analogice, erau la pragul 0,3 MP, celebrele camere de 1200TVL, evoluau de la sistemele de 420, 600, 7oo de linii. Evolutia, daca se poate spune asa era destul de inceata, si parea ca batalia rezolutiei va fi castigata definitiv de echipamentele de supraveghere IP.
Dar, nu in 2014, producatorul chinez DAHUA, produce sub patentul sau prima tehnologie de supraveghere video HD over coax, sub numele de HDCVI. Lumea a vazut in asta, un ultim efort de a produce o surpriza in aceasta zona. Imaginea nu era codata sau impachetata, era trimisa brut. De aici si latente mici pe imagine, iar calitatea, da 1MP (720P), era receptionata de DVR si livrata spre procesor. Ca sa fim foarte rigurosi, a mai existat o tentativa, semi-reusita, numita HDSDI, dar care era la fel de scumpa ca si tehnologia IP, si mult mai putin “periata”. Multe probleme de calitate, si latenta era destul de mare.
Ce s-a intampat dupa episodul DAHUA? Chinezii mai maricei, au dezvoltat si ei rapid un standard, oarecum liber care a luat denumierea de AHD (Analog HD), care o folosesc cu succes si azi, firme ca si SAMSUNG, BOSCH, si cele mai multe companii mari si medii din zona productiei de echipamente video analog.
Hikvision, un alt gigant chinez din zona sistemelor de supraveghere video, ataca si ei cu un standard proprietar (cumparat in prima faza) denumit hdtvi, care a luat un nume de cod Turbo HD, dupa o campanie de marketing bine tintita de cei de la Hikvision.
Astazi, ce sa vorbim, full HD (1080P) a devenit o banalitate, toti avand in portofoliu sisteme de supraveghere cu rezolutii de 4MP pe piata de consumer, iar rezolutiile 4K sint deja anuntate ca si standard